Ana içeriğe atla

Kilo verme rehberi | 1 ayda 10 kilo verme diyeti

Bu makale kilo verme hakkında yazılmış ve etkili bir kilo verme diyeti içeren en kapsamlı makaledir. Kimi diyetisyene göre 1 ayda 10 kilo vermek mümkün olarak görülürken, kimi diyetisyene göre 1 ayda 5 kilo vermek bile zor ve sağlıklı değildir. Bu kilo verme rehberini okuduğunuzda hem kilo vermenin püf noktaları nedir sorusuna cevap bulacaksınız hem de kilo vermek için en etkili yolu öğreneceksiniz.
İstenilen düzeyde ancak sağlıklı bir şekilde kilo verme amacında olanlar için çok ayrıntılı bir kilo verme rehberi sunacağımız bu makalede kilo verme nasıl olur ve 1 ayda 10 kilo verme sağlıklı mıdır gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını öğrenmenizi hedefledik.
Kilo verme sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kilo verme hızıdır. Bazı uzmanlar hızlı kilo vermenin sağlıklı olup olmadığını yönünde çelişkili açıklamalarda bulunarak tutarsız diyet listeleri ile kafa karışıklığı oluşturabiliyorlar. Bu konuda size özel olarak hazırladığımız zayıflama yöntemleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kilo verme nasıl gerçekleşir?

Öncelikle kilo verme nasıl gerçekleşir sorusunun cevabını bilmelisiniz. Gerçek şu ki, sağlıklı bir bireyseniz gün içinde yiyeceklerden elde ettiğiniz toplam kalori miktarı harcadığınız kalori miktarından fazla ise kilo alma kaçınılmazdır.


Harcanan ve elde edilen enerji miktarı eşitse formunuzu korursunuz.
Verdiğiniz enerji miktarı kazandığınız enerjiden fazla ise kilo verme süreciniz başlamış olur. Ancak bu süreçte sizi amacınızdan uzaklaştıran bazı faktörler vardır. Kilo almanıza neden olan faktörler ile kilo verme üzerine etki eden olumsuz faktörler nelerdir öğrenmek için nasıl kilo verilir başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
kilo verme

Kilo verme, fiziksel ve ruhsal sağlığı nasıl etkiler?

Aşırı kilolu biriyseniz “Kilo sana yakışıyor.” şeklindeki cümlelere itibar etmek pek mantıklı değildir. Kilo verince bazı sağlık problemlerinin oluşma riskini azaltmış olacağınızı göz ardı etmeyin. Bahsedilen sağlık problemleri ise öyle önemsenmeyecek kadar az değil unutmayın.

Aşırı kilolu biri yüksek düzeyde;
  • Kalp krizi
  • Yüksek tansiyon
  • Tip 2 diyabet yani şeker
  • Kanser
  • İnme
  • Romatizma hastalıkları
  • Bel ve sırt ağrıları
gibi  rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilir.

Kilo vermenin faydaları sadece hastalıklara yakalanma riskini azaltmak değil tabii ki. Kilo verme ve formda kalma ile hem sağlıklı güçlü bir beden hem de güçlü bir ruhsal yapınız olur. Bu da beraberinde mutluluğu getirecektir. Mutlu olup olmamak maddesel unsurlara bağlıymış gibi gözükse de bunun bir alt yapısı var. Hormonların değişiminin mutluluğu etkilediğine dair birçok araştırma yapılmıştır. Bu nedenle kilo vererek ayrıca hormonları da dengelemiş olacaksınız.

Fazlası olanlar için ortalama 5 kilo zayıflamanın faydaları;
  • Dizinize binen fazla ağırlıktan kurtulacaksınız. Böylece diz ağrısı çekmeyebilirsiniz.
  • Beliniz ve sırtınız daha rahat olacak ve bu tür ağrılardan kurtulacaksınız.
  • Kanser, yüksek tansiyon, diyabet, inme ve romatizma gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmış olacaksınız.
  • Balkon gibi duran ve kıyafetlerinizin itici durmasına neden olan göbek yağlarınızı azaltabilirsiniz.
  • Güzel göründükçe motivasyonunuz artar ve yaşama sevinciniz yükselir.
  • Mutlu olacağınız için bu her işinize yansır ve olumlu bakış açısı kazanırsınız.

Kilo verme önerileri

Kilo verme ipucu 1: Uzman muayenesi

Kilo verme sürecinde belki de en önemli aşama uzman muayenesidir. Sağlıklı kilo vermek istiyorsanız ya dahiliye uzmanına ya da doğrudan diyetisyene gidebilirsiniz. Böylece herhangi bur sağlık sorununuz varsa önceden belirlenmiş olur ve diyetisyen tarafından o hastalığınız dikkate alınarak beslenme programı oluşturulur.
Kilo verme sürecinde doktor kontrolü aşaması en önemli aşama olup aynı zamanda kilo verip veremeyeceğinizi ortaya çıkaracaktır. Eğer şeker hastalığı ya da tiroit ile ilgili sorunlar varsayacağımız her şey boşuna olabilir.
kilo verme

Kilo verme ipucu 2: Diyetisyenin doğru bilgilendirilmesi

Beslenme düzeninizi ayrıntılı olarak öğrenmek isteyen diyetisyenler tercih sebebi olabilir. Esasen sağlıklı beslenme programları ancak ayrıntılı analizler sonucunda ortaya çıkar. Siz de bu konuda nasıl beslendiğinizi, egzersiz yapıp yapmadığınızı ve beslenme programının uygulanmasını engelleyebilecek özel durumlarınızı diyetisyen ile paylaşmanız çok faydalı olur.
kilo verme

Kilo verme ipucu 3: Somatotipin öğrenilmesi

Vücut tipi anlamına gelen somatotipi bilmek ve onun uygun bir beslenme programı uygulamak daha kısa sürede ve sağlıklı kilo vermenizi sağlar. Sınıflandırma olarak vücut tipleri ebdomorflar, mezomorflar ve ektomorflar olarak üçe ayrılabilir. Somatotipleri kısaca özetlemek gerekirse; kolayca kilo alanlar endomorf,  kilo alıp verebilenler mezomorf ve kilo almakta zorlananlar ise ektomorf olarak isimlendirilir.
Vücut tipleri değiştikçe hem beslenme düzenleri hem de egzersiz çeşitleri de farklılıklar gösterebiliyor. O nedenle vücut tipi belirlenip ona uygun egzersiz planı ile beslenme programı hazırlamalıdır.
kilo verme

Kilo verme ipucu 4: Günde 8 bardak su içilmesi

Yapılan araştırmalar suyun kalori yakılmasında etkili olduğunu ve günde 8 bardak su içenlerin günde 4 bardak su içenlere oranla daha fazla enerji yaktıkları görülmüştür. Ayrıca su içmeden önce bur bardak suya 2 ya da 3 damla limon sıkarak alkali su elde edebilirsiniz. Doktorunuz ya da diyetisyeniniz aksini söylemedikçe 1 litre suya 1 tatlı kaşığı eczanelerde satılan  İngiliz karbonatı eklenebilir. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiler için alkali su başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
kilo verme

Kilo verme ipucu 5: Proteinli besinlerin artırılması

Diyetisyeninizin önereceği şekilde beslenme programınızdaki protein içeren yiyecekler oranlarını artırabilirsiniz. Protein oranı artarken karbonhidrat oranı azalacaktır. Protein hem tok tutar hem de karbonhidratlı besinlere göre daha geç sindirilmesi nedeniyle daha fazla enerji harcanması durumuna yol açar. O halde protein içeren besinler hakkında bilgi almak için protein içeren yiyecekler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
kilo verme

Kilo verme ipucu 6: Siyah çay yerine yeşil çay tüketilmesi

Çaydan ve kahveden uzak durmak yerine miktarını azaltabilir ve çeşidini değiştirebilirsiniz. Şeker atmadan çay içemiyorsanız o zaman çay içmeyi bırakmak en iyi çözüm olacaktır. Bir de ben çat içmeden duramam anlayışını bir an önce terk edin.  Sabahları bir bardak yeşil çay içmek metabolizmayı hızlandırabilir ve kalori yakımına yardımcı olabilir. Haftada iki kez de öğlenleri kahve içebilirsiniz eğer bir sağlık sorununuz yoksa tabii ki.
kilo verme

Kilo verme ipucu 7: Sebze çorbası içilmesi

Brokoli, havuç, kabak, soğan, maydanoz ve patates içeren diyet sebze çorbası yapılarak özellikle kahvaltı ve akşam yemekleri öncesi ile ara öğünlerde içilebilir. Bir süre sonra çorba içmek sizi sıkabilir. O nedenle sabah ve akşam içilebilir ya da 2 hafta içilip bir hafta ara verilebilir.Çorbanın içine un koymamanız gerektiğini unutmayın. Unlu gıdalar kilo aldırır. Bu çorbanın özelliği bitkisel kökenli olmasıdır. Nasıl yapılır merak ettiyseniz diyet sebze çorbası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
1 ayda 10 kilo verme

Kilo verme ipucu 8: Yulaf ezmesi yenilmesi

Yulaf kalorisi düşük ve sağlıklı beslenme için vazgeçilmez lifler açısından zengin, az miktarda da protein içeren tan tahıllılar grubundan besindir. Ara öğünlerde süt ile birlikte tüketilebilir. Ancak bunu çıtırdaklar ile karıştırmayın zira onlar yüksek oranda şeker ya da karbonhidrat içerir. Böylece kilo aldırabilir.
1 ayda 10 kilo vermek

Kilo verme ipucu 9: Karpuz ve peynir ikilisi

Karpuz hem suludur hem de lifli bir yiyecek olduğu için mideyi doldurarak tokluk hissi verdirir. Ancak bazıları karpuzu ekmekle birlikte yiyerek hem midesini genişletir hem de daha fazla kalori alır. Bazıları ise hem karpuz hem ekmek hem de peynir yer. Onlar hakkında konuşmaya bile gerek yok. Peynir ile karpuz ekmeksiz çok sorun olmayabilir.
1 ayda 10 kilo vermek

Kilo verme ipucu 10: Sağlıklı beslenme

1 ayda 5 kilo vermek ya da 1 ayda 10 kilo vermek sağlıklı mıdır tartışmalıdır ancak önemli olan sağlıklı beslenmedir. Buna ulaşmak ise hiç de zor değil. Sağlıklı beslenme ile ilgili uymanız gereken kurallar bir süre sonra sizin yaşam biçiminiz haline dönüşecek, bundan hiç şüphe etmeyin. İşte sizde hem kısa sürede hem de sağlıklı kilo vermek istiyorsanız sağlıklı beslenme başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
1 ayda 5 kilo verme diyeti

Kilo verme ipucu 11: Şekerin azaltılması

Şeker tatlıdır ancak zehir gibidir. Dost gibi görünen düşmandan farkı yoktur. O nedenle katıldığı her televizyon programında Canan Karatay; “Şeker tatlı bir zehirdir, kanser hücrelerini besler.” diyor. Kola, meyve suyu ve gazoz gibi içecekler içerdikleri yüksek orandaki şekerler nedeniyle sadece kilo vermek isteyenler için değil aynı zamanda sağlığını korumak isteyenler için de uzak durulması gereken yiyeceklerdir.
1 ayda 5 kilo vermek

Kilo verme ipucu 12: Fitness yapılması

Fitness hem kilo vermenize yardımcı olur hem de sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Eğer kilo verme amacını taşıyorsanız, sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız fitness için bir spor salonuna yazılabilirsiniz. Ancak fitness programının sizin amacınıza uygun olup olmaması ise diğer bir önemli konudur. Kilo verme bayanlar için olunca egzersizin adı fitness oluyor. Bunun için fitness programıbaşlıklı rehberimize bakarak daha ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.
1 ayda 10 kilo verme diyeti

Kilo verme ipucu 13: Vücut geliştirme yapılması

Bir önceki bölümde fitness programından bahsettik. Eğer erkekseniz kilo verirken aynı zamanda kaslı bir görünüme sahip olmak istiyorsanız yukarıdaki fitness programı ile biraz kilo vererek uygun bir kiloya gelebilirsiniz. Ancak ondan sonraki süreçte kaslanmak ve çekici bir görünüme kavuşmak amacını taşıyorsanız vücut geliştirme yapabilirsiniz. Daha kaslı bir görünüme kavuşmak istiyorsanız kas geliştirme programı başlıklı yazımıza bakmanız çok faydalı olacaktır.
1 ayda 10 kilo verme diyeti

Kilo verme ipucu 14: Kalori değerlerinin bilinmesi

1 ayda 10 kilo vermek amacında olan birisi mutlaka besinlerin kalori değerlerini bilmelidir. Bazı besinler yüksek oranda karbonhidrat içerirken bazıları daha dengeli oranda makro besinler ihtiva eder. İşte bu oranları öğrenmek için kalori cetveli başlıklı yazımızdaki besinlerin kalori değerlerini, içerdikleri karbonhidrat ve protein oranları ile yağ miktarlarını öğrenebilirsiniz.
1 ayda 10 kilo verme diyeti

Kilo verme ipucu 15: Kilo verdiren yiyecekler

Bazı yiyecekler kilo aldırırken bazıları da kilo vermeye yardımcı olabilir. Zayıflama amacında olsanız bile kilo aldıran besinler nelerdir bilmelisiniz ki onları azaltmanız mümkün olsun. Ancak diyetisyen rehberliğinde kilo vermeye çalışıyorsanız zaten onlar size en uygun listeyi hazırlayacaklardır. Bu kapsamda aynı zamanda kilo verdiren besinler hakkında da bilgi sahibi olmanız çok yararlı olacaktır.
kilo verme diyeti

Kilo verme diyeti

Yukarıda da ifade edildiği gibi 1 ayda 10 kilo verme diyeti sağlık açısından bizce çok tartışmalıdır. Aşağıdaki diyet maalesef 1 ayda 5 kilo verme diyeti ya da 1 ayda 10 kilo verme diyeti örneği değildir. Neden mi? Herkesin yapısı, hormonları, metabolizması, yaşı ve daha bir çok faktörü farklıdır. Diyetler ancak diyetisyen rehberliğinde hazırlanabilir. Aşağıdaki diyet sağlıklı kilo verme amacını taşıyan sağlıklı olduğu bilinen birisi için bile uygun olmayabilir. Bu açıdan şok diyet listelerinden uzak durmanızda fayda var. Diyetisyeninizin onay vermeyeceği hiç bir diyeti uygulamamanız gerektiğini ifade ederek kilo verme diyeti ayrıntıları nelerdir görelim.

Kilo verme diyeti 1. gün: Pazartesi

  • Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta, 1 fincan yeşil çay, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 1 salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir
  • Öğle : Diyet sebze çorbası, 1 dilim tam buğday ekmek, zeytinyağlı salata
  • Ara öğün: 1 fincan kahve ve 5 adet çiğ badem
  • Akşam: Bir kase diyet sebze çorbası, 4 adet köfte, bir kase yoğurt
  • Son öğün: Bir kibrit kutusu peynir ya da 5 adet çiğ badem

Kilo verme diyeti 2. gün: Salı

  • Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim kepek ekmeği, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 1 salatalık, 1 yemek kaşığı lor peyniri
  • Öğle : Bir kase yoğurt ve 5 adet ceviz
  • Ara öğün: 1 fincan yeşil çay
  • Akşam: 1 kase sebze çorbası, 4 yemek kaşığı bulgur pilavı, 1 tavuk budu, 1 bardak kefir
  • Son öğün: 5 adet çiğ badem

Kilo verme diyeti 3. gün: Çarşamba

  • Sabah: 1 adet kekikli haşlanmış yumurta, 1 fincan ada çayı, 5 adet tuzsuz zeytin,  1 salatalık, 2 kibrit kutusu beyaz peynir,
  • Öğle : Bir kase diyet sebze çorbası, 1 tabak ıspanak haşlama
  • Ara öğün: 5 adet ceviz
  • Akşam: 4 adet köfte, bir bardak kefir
  • Son öğün: 1 adet salatalık

Kilo verme diyeti 4. gün: Perşembe

  • Sabah:  1 fincan yeşil çay, 1 dilim tam buğday ekmeği, 5 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 2 salatalık, 2 kibrit kutusu kaşar peyniri
  • Öğle : Diyet sebze çorbası,  cevizli zeytinyağlı salata
  • Ara öğün: 3 dilim ananas
  • Akşam: Bir kase diyet sebze çorbası, yarım tabak yoğurtlu kabak kızartma
  • Son öğün: 1 fincan papatya çayı şekersiz olacak.

Kilo verme diyeti 5. gün: Cuma

  • Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 fincan yeşil çay, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 1 salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir
  • Öğle : Bir kase diyet sebze çorbası, limonlu salata
  • Ara öğün: 8 adet çiğ badem
  • Akşam: 100 gram ton balığı ve bol salata
  • Son öğün: 3 adet ceviz

Kilo verme diyeti 6. gün: Cumartesi

  • Sabah: İçinde iki yumurta olan tereyağlı omlet , 1 kibrit kutusu beyaz peynir, 1 fincan yeşil çay, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 1 salatalık,
  • Öğle : Limonlu salata
  • Ara öğün: 1 fincan ada çayı
  • Akşam: Bir kase diyet sebze çorbası ve zeytinyağlı pırasa yemeği yaz ise yoğurtlu semiz otu
  • Son öğün: 5 adet çiğ badem

Kilo verme diyeti 7. gün: Pazar

  • Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim çavdar ekmeği,  10 adet tuzsuz zeytin, 1 domates, 1 salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir
  • Öğle : 3 adet köfte ve 1 kase yoğurt
  • Ara öğün: 1 fincan yeşil çay ve 3 adet çiğ badem
  • Akşam: Bir kase diyet sebze çorbası, 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği
  • Son öğün: 4 adet kuru erik
Yukarıdaki kilo verme diyeti diyetisyen önerisi olmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Sizin için uygun olmayabilir.
Kilo verme ve kilo verme diyeti hakkında yazılmış en kapsamlı makaleyi okudunuz. 1 ayda 10 kilo vermek ya da 1 ayda  kilo verme gibi saçmalıklardan uzak durmanızı bir kez daha hatırlatmak da fayda var. Bu makalede bahsi geçen kilo verme önerileri ve kilo verme rehberi ile sağlıklı ve mutlu olmanız dileğiyle.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzun ve sağlıklı yaşamak için ne yapmalıyız?

Uzun ve sağlıklı   yaşamayı  hepimiz isteriz. Şu sıralar dünya üzerinde özellikle uzakdoğu ülkelerinde çok uzun yaşayan insanları seyrediyoruz. Aynı şekilde ülkemizde yaylalarda ve köylerde yaşayan sağlıklı yaşlılarımız vardır. Peki, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı nedir? Sağlıklı beslenin   ; vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden mutlaka alınmalıdır. Böylece hücre yenilemesi olacak ve zararlı bakteri, toksitlere karşı antikorlar üretilecektir. Kızartmalar, aşırı yağlı yiyecekler yerine sağlıklı sebze ve meyveler tüketilmelidir. Obez olmayın   ; Kilo alımına dikkat edin.  Kilo alımınızı durduramıyorsanız mutlaka bir hekim yardımı alın. Düzenli beslenerek normal kilonuza inin. Özellikle bel çevrenizde yağlanma varsa kalp hastalıklarına ve dolaşım sorunlarına açık olursunuz. Normal, ideal kilonuza inin. Sigara ve alkol kullanmayın   ; Sigara akciğerlerinizin yapısını bozacak ve hücre yenilenmesine engel olacaktır. Damarlarda tıkanmalar oluştuğu gibi, kalp kr

Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yöntem

Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Her Gün Uygulayabileceğiniz Basit ve Etkili 21 Yöntem 1. Keyfinizi arttıracak en doğal şeyi deneyin ve portakal kabuğu koklayın. Çalışmalar portakal özünün ruh haline iyi geldiğini, dikkati arttırdığını ve hatta stresi azaltabileceğini gösteriyor.  Portakal yağıyla bileklerinize ve şakaklarınıza yapacağınız bir masaj da aynı etkiye gösterecektir. 2. Yemek yerken sizi oyalayacak dış etkenlerden uzak durup yalnızca yemeğinizle meşgul olmaya çalışın. Yemeğinize ve iştahınıza odaklanmak, televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısına değil masaya oturup yemeğinizi yavaşça çiğneyerek yemek anlamına geliyor. Böylelikle gerektiğinden daha az veya daha fazla yeme ihtimaliniz de azalır. 3. Uyumadan önce birkaç damla lavanta yağı damlattığınız bir mendili yastık kılıfınızın içine koyun. Daha derin ve huzurlu bir uyku için evde kolayca uygulayabileceğiniz aromaterapi seansı olabilir bu. 4. Dişçilerin sözünü dinleyin ve diş ipi kullanmaya g

Kaliteli Beslenme

Türkiye’de  sağlıklı beslenme  ve  sağlıklı beslenme önerileri   üzerine yazılmış en kapsamlı bu makaleyi okuduğunuzda  sağlıklı beslenme nedir   ve  en etkili sağlıklı beslenme önerileri  nelerdir sorularının cevaplarını öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca bu önerileri dikkate alarak yaşamınızı sürdürdüğünüzde kendinizi daha iyi hissedecek, daha sağlıklı ve mutlu olacaksınız. Bu yazıyı okuduktan sonra “ sağlıklı beslenme listesi ” ve “ dengeli beslenme nedir ?” ile ilgili makalemizi de okumanızı öneririz. Sağlıklı beslenme Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenme , gerçek olamayacak kadar ince kalmak, sevdiğiniz gıdalardan kendinizi mahrum bırakmak ya da sıkı diyet kısıtlamaları ile sınırlı değildir. Sağlıklı beslenme, ayrıca daha fazla enerjiye sahip olmanız, görünümünüzün iyileştirilmesi ve ruh halinizin daha az etkilenmeye açık ve iyi olması ile ilgilidir. Eğer orada tüm çelişkili beslenme ve diyet önerileri ve özellikle  kilo verme yöntemleri  hakkında bunalmış hissediyorsan